De stad Madrid // bezienswaardigheden en voetbal

Madrid is de op twee na grootste stad van de Europese Unie. De stad ligt midden in Spanje en is ook de belangrijkste stad van het land. Het koninklijk paleis, het Retiropark en natuurlijk het Barnabeu stadion zijn maar enkele bezienswaardigheden in de stad Madrid. De stad is heel levendig en ook heel druk qua verkeer. Toch valt dit enigszins mee doordat de stad het op 2 na grootste metronetwerk van de Europese Unie heeft. Bekijk hier een plattegrond van dit metronetwerk en bekijk hier metrolijn 8 (van-naar het vliegveld). Toch is de oorspronkelijke binnenstad van Madrid nog grotendeels intact gebleven. Dit draagt bij aan het feit dat Madrid een unieke stad is op relatief korte afstand van Nederland! Je kunt namelijk vanaf elke Nederlandse luchthaven in zo’n 2 uur naar de Spaanse hoofdstad vliegen.

Madrid Airport

De stad Madrid heeft natuurlijk een groot vliegveld: Madrid Airport heet ook wel Madrid-Barajas Airport en is het op 5 na grootste vliegveld in Europa. Het vliegveld met airport IATA code MAD verwerkte in 2014 dan ook ruim 42 miljoen passagiers. Met een gloednieuwe terminal (T4), die overigens de grootste terminal van Europa is, hoopt Madrid Airport ook in de toekomst te blijven groeien: de capaciteit is nu al 70 miljoen reizigers op jaarbasis. Homecarriers Iberia en Air Europa hopen dit natuurlijk ook. Een andere grote gebruiker van vliegveld Madrid is trouwens Ryanair, inmiddels de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa.

Bezienswaardigheden in Madrid

Er zijn natuurlijk een aantal hele bekende bezienswaardigheden in de stad Madrid. Het koninklijk paleis is direct de eerste en misschien wel de meest bekende. Het is het grootste koninklijk paleis van Europa. Het gebouw telt meer dan 3.000 kamers en heeft een aantal hele mooie kamers waaronder de troonzaal, de gala-eetzaal, de ceremonie-zaal en zelfs een koninklijke apotheek. Het gebouw stamt uit de 18e eeuw. Heb je even genoeg van alle drukte? Dan kun je naar het prachtige Retiro park. Vroeger was dit het privepark van de koninklijke familie, tegenwoordig is het open voor bezoekers. Je kunt een roeiboot huren om eens lekker op het meer te varen, of bezoek de ruïnes van het oude paleis van Philips IV. Het Retiro park heet eigenlijk Parque del Buen Retiro. Buen Retiro betekent ‘aangename afzondering’ in het Spaans.

Museums in Madrid
Er zijn uiteraard ook een aantal mooie musea in de Spaanse hoofdstad te bezoeken. Het Museo Reina Sofia bijvoorbeeld. Het is het belangrijkste museum voor hedendaagse kunst, oftewel moderne kunst. Veel schilderijen van Spaanse schilders zijn te bewonderen in het museum, waaronder ook schilderijen van Picasso! Ben je meer van de oudere kunst? Dan is het museo del Prado wel iets voor jou! Werken van Rembrandt, maar ook werken van Diego Velázquez zijn er te bewonderen. Het is zelfs een van de grootste kunstmuseums ter wereld. De totale collectie van het beroemde museum in Madrid bestaat uit zo’n 5000 tekeningen, waarvan de eersten uit de 14e eeuw komen, tot en met de 19e eeuw.

Voetbal en winkelen

Ben je meer iemand van voetbal of van winkelen? Ook dan kom je in Madrid helemaal tot je recht. In de stad Madrid staat natuurlijk het stadion van een van de bekendste voetbalclubs ter wereld: Real Madrid. Het Bernabéu stadion is dan ook een van de grotere trekpleisters in Madrid. Loop op de middenstip of bekijk alle trofeeën van de club van Ronaldo en Bale. Je kunt ook een kijkje nemen in de kleedkamers. Madrid is niet alleen de thuisstad van Real Madrid (won in 2022 de Champions League), maar natuurlijk ook van Atletico Madrid. Deze club werd in seizoen 2013/2014 nog kampioen van de Spaanse versie van de eredivisie, won in 2012 nog de Europa League en speelden in 2016 in de finale van de Champions League.

Niet van het voetbal? Dan kun je in Madrid ook prima winkelen. Er zijn een aantal grote pleinen in de Spaanse hoofdstad zoals Puerta del Sol. Niet alleen het plein is mooi, ook het leven rondom de pleinen. Proef de echte Spaanse cultuur en zie met eigen ogen wat nou een siësta precies precies is in het dagelijkse leven. Plaza Mayor is ook zo’n typisch plein. Je kunt daar heerlijke tapas eten in een zwoele zomerwind!

Bezoek Madrid en boek tickets!

Je ziet het al: Madrid is de ideale stad om in de zomer naartoe te gaan. Maar ook in het voorjaar kan Madrid met 20 graden ideaal zijn! Lekker er tussenuit, en via Madrid Airport ben je in zo’n 2 uur al in de Spaanse hoofdstad. Met Ryanair vanaf Eindhoven, of met Air Europa of KLM vanaf Schiphol, met Transavia vanaf Rotterdam, het kan allemaal! Boek nu vliegtickets en laat je verrassen door de Spaanse cultuur! Je kunt ook op deze website direct een hotel regelen in Madrid.